slide 3

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

O Μύθος Märklin – πως άρχισαν όλα

O Μύθος Märklin – πως άρχισαν όλα

Στις 2 Απριλίου 2017 συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από τη γέννηση του Theodor Friedrich Wilhelm Märklin, του υδραυλικού, που με την ίδρυση της εταιρείας του και με υλικό το λευκοσίδηρο έθεσε το θεμέλιο λίθο για την παγκόσμια επιτυχία της Märklin.

Όταν το 1840 ένας υδραυλικός από το Tieringenεγκαταστάθηκε στην κοντινή πόλη του Göppingenπου ανήκε στο Βασίλειο της Βυρτεμβέργης, κανείς δε μπορούσε να φανταστεί ότι εκεί μετακόμισε ένας τεχνίτης, ο οποίος θα ίδρυε μια επιχείρηση παιχνιδιών παγκοσμίου εμβέλειας. Λιγότερο από όλους φυσικά ο ίδιος ο Theodor FriedrichWilhelmMärklinκαθότι στην αρχή της επιτυχούς ιστορίας της Märklin υπήρχε μόνο ένα υλικό, το οποίο ο μηχανικός οργάνων ακριβείας καθημερινά επεξεργαζόταν στο υπόγειο εργαστήριό του, όταν ελάμβανε την παραγγελία να ντύσει τη στέγη μιας κατοικίας ή να κατασκευάσει μια υδρορροή: η λαμαρίνα. Τα απτά πλεονεκτήματα αυτού του υλικού ήταν όμως πολύ οικεία στονMärklinTο υλικό αυτό ήταν ανθεκτικό, σταθερό και με ευπροσάρμοστες εφαρμογές.

Ένας τεχνίτης με οράματα

Το ότι στην επαγγελματική εικόνα ενός "αρχι-υδραυλικού", έτσι ήταν ο επαγγελματικός τίτλος του Märklin στην σουηβική του πατρίδα πριν από περίπου 150 χρόνια, ανήκε και η χειρωνακτική κατασκευή παιχνιδιών από μέταλλο, σύντομα θα απέδιδε καρπούς για τολεπτολόγο και οραματιστή. Το 1850 ίδρυσε ένα τεχνικό εργαστήριο το οποίο παράλληλα με άλλα αντικείμενα της καθημερινότητας κατασκεύαζε καιπαιδικά αξεσουάρ κουζίνας υψηλής καλλιτεχνικής αξίας. Το 1856 του χορηγήθηκαν πολιτικά δικαιώματα και το 1859παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο του (η πρώτη του γυναίκα SophieRegineαπεβίωσε) την CarolineHettichαπό το Ludwigsburgμια συγγενή του εθνικού οικονομολόγου FriedrichList (1789-1846).Ο εμπειρογνώμονας επί των οικονομικών ήταν τότε πολύ μπροστά από την εποχή του. Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ το 1832 άσκησε  όλη του την επιρροή για την κατασκευή ενός συνεκτικού σιδηροδρομικού δικτύου στη Γερμανία. Προφανώς βοήθησε καιη ισχυρή βούληση που υπήρχε στα γονίδιατηςCarolineHettich. Υποστήριξε το σύζυγό της από την πρώτη στιγμή, ο οποίος παράλληλα με το εργοστάσιο είχε να φροντίσει και τις δυο κόρες από τον πρώτο του γάμο. Στην ενεργή κυρία,άρεσε ιδιαίτερα η ιδέα της επέκτασης του καταστήματος με παιχνίδια για τα κορίτσια. Αρχικά η Märklin κατασκεύαζε κάθε είδους αντικείμενα για παιδικές κουζίνες σε κλίμακα μινιατούρας. Εκ των υστέρων μπορεί κανείς δικαιολογημένα να χαρακτηρίσει το έτος 1859 ως εκείνο κατά το οποίο η επιτυχής ιστορία της Märklinπήρε σάρκα και οστά. 

 

CarolineMärklin: Σύζυγος, Επιχειρηματίας, Ιδιοφυία στις πωλήσεις

Για υψηλού επιπέδου τρενομοντελισμό δε μιλούσε κανένας πριν από 150 χρόνια. Η επιχείρηση παρήγαγε τις επόμενες τρεις δεκαετίες περισσότερο παιδικές κουζίνες, άμαξες και καροτσάκια για παιδιά σε κλίμακα μινιατούρας – και παράλληλα είδη από λευκοσίδηρο για το νοικοκυριό του σπιτιού όπως κατσαρόλες, κουβάδες ή σκούπες.  Ιδιαίτερα τους μήνες πριν από τα Χριστούγεννα τα είδη παιχνιδιών του οίκου είχαν ισχυρή ζήτηση, αλλά το εργοστάσιο θα έπρεπε να απασχολείται πλήρως και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά οι δουλειές πήγαιναν πολύ καλά-ιδιαίτερα όταν το ζεύγος εφάρμοσε μια κατανομή εργασίας η οποία και σήμερα θεωρείται για πολλές οικογενειακού τύπου επιχειρήσεις πετυχημένη.ΟTheodorFriedrichWilhelm Märklin επικεντρώθηκε στην παραγωγική διαδικασία, ενώ η Caroline ήταν υπεύθυνη για τις πωλήσεις. Σε μια εποχή που η ταχεία μετακίνηση αγαθών με την ταχυδρομική άμαξα ή με το σιδηρόδρομο ακόμη και εντός των συνόρων μπορούσε να κατέληγε σε περιπέτεια, η δαιμόνια έμπορος δημιούργησε ένα δίκτυο πωλήσεων, όχι μόνο για τη νότια Γερμανία αλλά και για την Αυστρία και την Ελβετία. Σήμερα ένα ταλέντο όπως ήταν η CarolineMärklin θα θεωρούνταν "επαγγελματίας πωλήσεων". 

 

Η Märklin επεκτείνεται αλλά τα κελεύσματα της μοίρας είναι εντωμεταξύ διαφορετικά 

Σύντομα το μηχανουργείο της Märklin στο Göppingenστην οδό Kirchsrasse 16 ήτανπολύ μικρό. Δυστυχώς αυτό το κύτταρο της επιχείρησης σήμερα δεν είναι επισκέψιμο.  Μέχρι πρόσφατα στη θέση του βρισκόταν μια ταβέρνα με το όνομα (στη σουηβική διάλεκτο) "D’ Apothek(στα γερμανικάdieApotheke-το φαρμακείο).Η  Märklin μετακόμισε σε ένα μεγαλύτερο κτίριο στην πλατεία Schiller, με την επιχείρηση να τελειοποιεί περαιτέρω τα όνειρα τον κοριτσιών σε κλίμακα μινιατούρας. Εν τω μεταξύ η Caroline προωθούσε δυναμικά τις πωλήσεις, ενώ παράλληλα γέννησε τρεις γιους από τους οποίους οι δύο, ο Κάρολος και ο Ευγένιος Märklin,έμελε να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω πορεία τηςεπιχείρησης. Αλλά πριν από όλα αυτά η οικογένεια χτυπήθηκε σκληρά από τη μοίρα. Ύστερα από μια πτώση από τη σκάλα που οδηγούσε στο κελάρι ο TheodorFriedrichWilhelmMärklinτραυματίστηκε τόσο σοβαρά που υπέκυψε στα τραύματα του σε ηλικία μόλις 49 ετών. 

 

Ακόμη μια μετακόμιση εντός του Göppingen

Στις 20 Δεκεμβρίου του 1866 η CarolineMärklin δε χάνει μόνο το σύζυγό της αλλά και το σημαντικότερο εταίρο στην ανοδική πορεία της επιχείρησης. Στο επόμενο χρονικό διάστημα όλα κρέμονται από τα χέρια της καθότι οι διάδοχοι ελάχιστα ενδιαφέρονται για την οικογενειακή επιχείρηση. Παρόλα αυτά η χήρα συνεχίζει την κληρονομιά του συζύγου της με αυτοθυσία και ανταμείβεται για αυτήν της τη δραστηριοποίηση. Σύντομα στο μηχανουργείο κυριαρχεί το αδιαχώρητο, έτσι ώστεμια ακόμη μετακόμιση να είναι αναγκαία. Η Caroline μαζί με την οικογένειά της μετακομίζει στην οδό Grabenσε μια σαφώς μεγαλύτερη κατοικία που έχει μεγαλύτερους χώρους εργασίας και αποθήκευσης. 

Δύο χρόνια μετά το θάνατο του συζύγου της η CarolineMärklin παντρεύεται εκ νέου, με την κρυφή ελπίδα να βρει υποστήριξη στη μάχη της για την κληρονομιά των υιών της. Αλλά απογοητεύεται, ο δεύτερός της σύζυγος αποδεικνύεται ως αυτό που στην καθομιλουμένη λέμε "τυχοδιώκτης". Ως αποτέλεσμα των μάλλον δύσκολων  οικογενειακών καταστάσεων, μαθαίνουν οι γιοι Γουλιέλμος (γεννηθείς το 1859), Ευγένιος (γεννηθείς το 1861) και Κάρολος (γεννηθείς το 1866) γρήγορα να στέκονται στα πόδια τους και κερδίζουν τα δικά τους χρήματά μακριά από την πατρίδα τους. Όταν ο πατριός τους πεθαίνει το 1886, επιστρέφουν στην πατρίδα τους και αναλαμβάνουν τα ηνία της εταιρείας. Την 1η Μαρτίου 1888 ο Ευγένιος και ο Κάρολος ιδρύουν μια επιχείρηση με το όνομα "Αδελφοί Märklin"η οποία είναι σε ισχύ μέχρι και σήμερα. 

 

Κουζίνες σε μινιατούρα με πραγματική φλόγα: το συναίσθημα συναντάει την τεχνολογία

Η μητέρα Caroline καθορίζει όμως για μερικά ακόμη χρόνια τις τύχες της εταιρείας  και ο κατάλογος των προϊόντων επεκτείνεται. Σύντομα στη συλλογή εμφανίζονται κουζίνες σε μινιατούρα με πραγματική φλόγα αερίου, πάνω στις οποίες μπορεί κανείς να ετοιμάσει μικρά γεύματα, ένα δια χειρός επενδυμένο κρεβάτι μινιατούρα και ένα τραπέζι με λουλούδια διακοσμημένο με κατσαρολάκι και έναν παπαγάλο. Εντυπωσιακή είναι η ασυνήθιστη ποικιλία προϊόντων την οποία συναντά κανείς σε  παλαιούς καταλόγους. Εκεί συναντά κανείς μινι-λαβομάνα, κουζίνες, ή κουζινικάσκεύη όχι μόνο σε διαφορετικά μεγέθη, αλλά και σε διαφορετικά χρώματα. Μόνο όταν πάτησε τα 62 τηςχρόνια, η δημιουργός της Märklinαποσύρεται και παραδίδει την επιχείρηση στους γιούς της. Αυτοί προσθέτουν ένα νέο στοιχείο, που μέχρι σήμερα είναι θεμελιώδους σημασίας για την επιχείρηση, ακούραστο πνεύμα τεχνολογίας και καινοτομίας. 

D53BE6B6 A91F 4A5F 88BB 1EA576C47D12

Ο Ευγένιος και ο Κάρολος Märklin έχουν ένα σαφές πλάνο, θέλουν να οδηγήσουν την επιτυχημένη τους οικογενειακή επιχείρηση με παιχνίδια υψηλής ποιότητας από επεξεργασμένο λευκοσίδηρο σε ένα ένδοξο μέλλον.

61C83711 E108 44BF BDCA 85D464C94F9C

Σε πρώτη φάση αναλαμβάνουν το 1891 την προώθηση και πώληση τεχνικών παιχνιδιών τα οποία παρήγαγε ο υδραυλικός LudwigLutzαπό την πόληEllwangen(κοντά στη Νυρεμβέργη). Ιδιαίτερα άρεσε στους Ευγένιο και Κάρολο το τραίνο που κατασκεύασε ο LutzΣτην ανοιξιάτικη έκθεση της  Λειψίας το 1892,που τότε ονομαζόταν ακόμη πασχαλινή έκθεση, οι αδελφοί Märklinπαρουσίασαν την πρώτη δική τους σιδηροδρομική μακέτα σε σχήμα 8, η οποία αποτελείτο από μια ατμομηχανή κλίμακας 1 με ωρολογιακή κίνηση και βαγόνια. Παράλληλα με τις γραμμές το 1892 εμφανίστηκαν και οι διασταυρώσεις, οι αλλαγές και ένας μηχανισμός φρεναρίσματος και ακουστικών σημάτωνως επιπρόσθετα στοιχεία του συστήματος. 

9359FCFA 61C7 42F2 9316 61E52CAE6632

Για αυτόν τον, κλειστού τύπου, σιδηροδρομικό συρμό η Märklin κερδίζεισημαντική διεθνή αναγνώριση, καθότι πρινυπήρχαν μόνο μηχανές-μινιατούρες με κοινούς τροχούς χωρίς στεφάνητις οποίες έπρεπε κανείς να σέρνει με ένα σχοινί – οι ονομαζόμενες δρομείς δαπέδου. Η συλλογή σύντομα περιλαμβάνει μοντέλα από πλοία, αεροπλάνα και ατμομηχανές, αλλά τελικά τη μεγαλύτερη επιτυχία και προσοχή κερδίζει ο σιδηρόδρομος.

 

Ο συστημικός σιδηρόδρομος: Κλειδί για την επιτυχία

Σύντομα ο πρώτος συστημικός σιδηρόδρομος ανάγκασε και τους Αμερικανούς λάτρεις του σιδηροδρόμου να γίνουν θιασώτες της Märklin. Όταν μετά το θάνατο του πατέρα του ο γιος του LudwigLutzθέλησε να πωλήσει την επιχείρηση, ο Ευγένιος Märklin άρπαξε την ευκαιρία, την απέκτησε και προσέφερε στους εργαζόμενους τη μετακόμισή της στο GöppingenΗ συνέχεια της επιτυχίας ήταν ταχύτατη για τον κατασκευαστή των σιδηροδρομικών μοντέλων. Ήδη μετά από ένα χρόνο εισέρχεται στην επιχείρηση ως συνέταιρος ο υιόςEmilFritzαπό τη γειτονική πόλη Plochingen. Αυτός εξέφρασε τη φιλοδοξία να κάνει τηMärklin"την πρώτη και μεγαλύτερη επιχείρηση παιχνιδιών στον κόσμο". Δε ξαφνιάζει λοιπόν το ότι οι χώροι παραγωγής στο κέντρο του Göppingen αποδεικνύονται για άλλη μια φορά πολύ μικροί καθιστώντας αναπόφευκτη την κατασκευή ενός νέου κτιρίου στην οδό Στουττγάρδης, που αποτελεί και σήμερα την έδρα της επιχείρησης.  

 

Παιχνίδια madeinGöppingen – περιζήτητα ακόμη και στην Αμερική 

Μέχρι το 1910 η Märklin αποτελεί μια σταθερή αξία στην αγορά τεχνικών παιχνιδιών. Στην παγκόσμια έκθεση των Βρυξελλών η Märklin τιμάται για την επαναστατική τεχνολογία στον τραινομοντελισμό με το Μέγα Βραβείο "GrandPrix"– με την αγορά πλέον να ξυπνά και πέρα από τον Ατλαντικό:Μόνο σε εμπόρους της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης οι αδελφοί Märklinπαρέδωσαν μέσα στην ίδια χρονιά παιχνίδια συνολικής εμπορικής αξίας 90.000 χρυσών μάρκων. 

Η επιχείρηση βιώνει την πρώτη μεγάλη της ακμή – και πολλές άλλες ακόμη περίοδοι ακμής θα προστεθούν μέχρι τον 21. αιώνα. Χωρίς όμως το οραματικό, πρωτοποριακό έργο του TheodorFriedrichWilhelmMärklin και της συζύγου του Caroline δεν θα ήταν δυνατή αυτή η μοναδική ανοδική πορεία. 

Κείμενο: FrankErdleΦωτογραφίες: KötzleMärklin

Date

23 Νοεμβρίου 2019

Tags

Αρθρογραφία

Προφίλ

To Hellenic Märklin Club (Λέσχη Φίλων της Märklin) αποτελεί μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2015 με σκοπό τη διάδοση της αγάπης προς το σιδηροδρομικό μοντελισμό με αφετηρία την ιστορία και την παράδοση της εταιρείας Märklin, που αποτελεί την παλαιότερη και πιο διάσημη εταιρεία τρενομοντελισμού παγκοσμίως.

©2021 Hellenic Marklin club. All Rights Reserved.

Search